Tips voor een topweekend in Antwerpen

| 19 min read

Tips voor een topweekend in Antwerpen

Antwerpen ligt op minder dan een uurtje van Brussel en dat maakt het een uitstekende bestemming voor een dag- of weekenduitstap. Het is een veelzijdige, historische stad die elke bezoeker wel wat te bieden heeft.Of je nu houdt van musea, mooie architectuur, de laatste modetrends, fancy eetplekjes of gezellige cafés... in Antwerpen kom je sowieso aan je trekken. Eén weekend is eigenlijk niet genoeg om alles te bezoeken, maar met de tips uit dit artikel heb je toch al het voornaamste gezien en gedaan.

Dag 1: verken het historische stadscentrum

Vooral als je nog nooit in Antwerpen bent geweest, is deze wandeling een perfecte introductie tot de stad. Het is een goedkope en interessante manier om de stad te verkennen en je kan de voornaamste bezienswaardigheden gewoon op eigen tempo verknnen. Als je tijd over hebt, kan je misschien ook nog een paar musea uit ons lijstje bezoeken.

De kans is groot dat je met de trein in Antwerpen aankomt. In dat geval kan je meteen een prachtig architecturaal hoogstandje bewonderen. Het treinstation van Antwerpen werd aan het eind van de 19e eeuw gebouwd en is één van de mooiste voorbeelden van spoorwegarchitectuur ter wereld.

Antwerp train station

Stap langs de Meir, één van de bekendste winkelstraten van België, richting centrum en houd even halt bij de Sint-Jacobskerk. Dit is het startpunt voor bedevaarstochten naar de begraafplaats van Sint-Jacob de Grote in Santiago de Compostela, zo'n 2250 km verder naar het zuiden. De kerk staat ook bekend als rustplaats van de beroemde schilder Peter Paul Rubens. Een toegangskaartje kost 3 euro, maar als je een Antwerp City Card hebt, kan je daarmee ook binnen.

Saint James’ Church, Antwerp Saint James’ Church, Antwerp

Een beetje verder ligt het Caféteater De Peerdestal Van Napoleon. Je kan niet zomaar binnenwandelen, maar je kan wel de binnenkoer bezoeken die open is voor het publiek. Dit kleine en rustige pleintje is omgeven door prachtige middeleeuwse gebouwen. Het zal niet het hoogtepunt van je weekend zijn, maar het is wel de moeite waard om even te bekijken.

Square behind Caféteater De Peerdestal Van Napoleon, Antwerp

Aan het Hendrik Conscience-plein liggen de Hendrik Conscience-bibliotheek en de Sint-Carolus Borromeuskerk. De bibliotheek heeft een mooie gevel en een prachtige leeszaal, die jammer genoeg alleen toegankelijk is tijdens exposities. De Sint-Carolus Borromeuskerk is een prachtige barokkerk die je gratis kan bezoeken. Beklim de trap voor een indrukwekkend uitzicht over de kerk.

St. Charles Borromeo Church, Antwerp St. Charles Borromeo Church, Antwerp Hendrik Conscience square, Antwerp

In deze buurt liggen ook meerdere leuke geplaveide steegjes zoals de Moriaanstraat en de Hoofdkerkstraat, beiden gekenmerkt door hippe cafés en restaurantjes.

Charming cobblestone-clad alleys, Antwerp

Een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Antwerpen is de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. Dit is één van de hoogste gotische gebouwen in de lage landen. Je zou het helemaal niet verwachten, maar daarbinnen ligt ook een klein cafeetje, De Plek, waar je Kathedraalbier (blond of bruin) kan bestellen.

Cathedral of our Lady, Antwerp Cathedral of our Lady, Antwerp Cathedral of our Lady, Antwerp

Voor de typische postkaartprent moet je op de Grote Markt zijn die wordt omgeven door indrukwekkende gebouwen zoals het extravagante stadhuis, imposante 16e-eeuwse gildehuizen en vele restaurants en cafés. De Brabo-fontein in het midden verwijst naar de beroemdste legende van Antwerpen: wanneer een kapitein van een schip in het gebied aanmeerde zonder de tol te betalen, sneed de reus Druon Antigoon diens hand af en gooide hem in de rivier. Brabo, een mythische Romeinse soldaat nam wraak en doodde deze reus. Volgens de legende is de naam ‘Antwerpen’ voortgekomen uit het markante moment waarop Brabo zijn hand eraf sneed en in de rivier wierp, vandaar Ant-werpen.

Grote Markt, Antwerp

Tijdens je wandeling mag je de lichtjes weggestoken Vlaaikensgang zeker niet missen. Dit straatje dateert uit 1591 en is de kleinste straat van Antwerpen. Het is een zeer romantische en rustgevende plek in de schaduw van de kathedraal, waarin ok twee chique restaurants gelegen zijn. Je kan het straatje makkelijk bereiken via de Oude Koornmarkt 16.

Vlaaikensgang, Antwerp

De St. Anna's-tunnel loopt onder de Schelde naar de overzijde van het water, vanwaar je Antwerpen eens vanuit een ander perspectief kan bekijken. Besteed zeker aandacht aan de vintage houten roltrop uit de jaren dertig. Een geweldig plekje voor foto's.

St. Anna’s Pedestrian tunnel, Antwerp

Ga op de terugweg langs de Vrijdagmarkt, een gezellig plein waar elke vrijdagochtend een lokale markt plaatsvindt. Op dat plein ligt ook het Plantin Moretus-museum, dat we hieronder verder bespreken.

Na deze goedgevulde dag, heb je vast zin in een biertje en/of een lekkere maaltijd. In Antwerpen heb je keiveel keuze op vlak van cafés en restaurants, maar als je door de bomen eht bos niet meer ziet, kan je altijd verder scrollen naar onze suggesties onderaan.

Dag 2: de industriezone 't Eilandje

Het Havenhuis is een metaforische ontmoeting van heden en verleden. Het onderste deel deed ooit dienst als brandweerkazerne aan de rand van de haven. Tijdens de renovatie is er een diamantvormige structuur bovenop gebouwd. Dit monumentale ontwerp van Zaha Hadid vertegenwoordigt de immense groei van de haven van Antwerpen, maar zonder haar verleden te vergeten. Tegenwoordig is dit moderne gebouw het nieuwe hoofdkantoor van het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen dat plaats biedt aan meer dan 500 medewerkers.

Port House, Antwerp

Het is een korte wandeling van het Havenhuis naar het Red Star Line Museum dat de verhalen deelt van de twee miljoen passagiers die vanuit Antwerpen met de Red Star Line-schepen vertrokken. Meer informatie in ons museumgedeelte hieronder.

Een ander bekend museum is het MAS, het grootste museum in Antwerpen dat zich richt op Antwerpen en haar verbinding met de wereld. Onderaan vind je meer informatie over dit museum, maar ik geef je nu al mee dat je het MAS sowieso moet opnemen in je reisschema. Ook al hou je niet van musea, dan is het nog altijd de moeite voor het panoramische uitzicht vanaf de bovenste verdieping. Dit is trouwens gratis.

Tegenover MAS vind je heel wat leuke bars en restaurants. We hebben ze zelf niet kunnen testen, maar er is ons verteld dat Roest en Mon zeker het proberen waard zijn. Ik zag ook een Bavet-restaurant, dat ik eerder in Brussel heb geprobeerd en dat ik zeker zou aanraden voor een heerlijke spaghetti.

Op enkele minuutjes wandelen sta je aan Parkbrug die naar Park Spoor Noord leidt. In dit nieuwe project van Ney & Partners zorgt de opvallende metalen structuur steeds voor een andere beleving afhankelijk van het moment van de dag. Heel leuk dus om die perfecte Instagramfoto te maken!

Parkbrug, Antwerp

Sluit de dag af bij de Seef-brouwerij en -taproom, een brouwerijcomplex met enorme brouwvaten waar je niet naast kan kijken. Op een zonnige dag kan je ook in het gezellige tuintje zitten. Het is een van de beste plaatsen om het Seef-bier te proberen dat ooit erg populair was in Antwerpen en daarna z'n populariteit heeft verloren. In de 20e eeuw werd het bier echter nieuw leven ingeblazen en nu is het op grote schaal verkrijgbaar in de cafés van Antwerpen. Meer informatie op de website.

Seef Brewery and taproom, Antwerp Seef Brewery and taproom, Antwerp

Bezoek een paar musea

In Antwerpen vind je meerdere musea die het rijke verleden van de stad weergeven. Als je er meerdere wil bezoeken, heb je waarschijnlijk voordeel bij de Antwerp City card, die je toegang biedt tot 4 historische kerken, 15 Antwerpse topmusea, de stadsbrouwerij De Koninck en gratis openbaar vervoer. Je kan een kaart kopen voor 24, 48 of 72 uur aan respectievelijk 27 EUR, 35 EUR of 40 EUR.

Dit waren onze favorieten:

1. Plantin Moretus

Het Plantin Moretus-museum is gevestigd in de voormalige drukkerij van de familie Plantin en Moretus, en is volledig gewijd aan de vooruitgang van kennis in de de gouden eeuw van Antwerpen (1500-1585). De naam is afgeleid van de twee families die meer dan 55 procent van de wetenschappelijke en religieuze literatuur van die tijd produceerden met handmatig bediende houten drukpersen. Het museum zelf is het familiebezit. Loop ook even door de mooie binnenkoer.

Normaal tarief: 8 EUR - gratis op de laatste woensdag van de maand. Benodigde tijd: 3 uur.

Plantin Moretus, Antwerp Plantin Moretus, Antwerp Plantin Moretus, Antwerp Plantin Moretus, Antwerp Plantin Moretus, Antwerp Plantin Moretus, Antwerp

2. MAS

Dit indrukwekkende moderne gebouw herbergt een eclectische verzameling aan objecten die thematisch zijn gerangschikt. Diversiteit is waarschijnlijk het juiste woord om de inhoud van dit museum te beschrijven, aangezien het een breed scala aan onderwerpen behandelt, zoals de Antwerpse voedselvoorziening, de dood in verschillende samenlevingen, pre-Columbiaanse artefacten, Japanse populaire cultuur... Vanaf het dakterras heb je een uitzicht van 360 graden over de stad.

Normaal tarief: 10 EUR - gratis op de laatste woensdag van de maand. Benodigde tijd: 3 uur.

MAS, Antwerp MAS, Antwerp MAS, Antwerp

3. Red Star Line Museum

Heel interessant museum over de geschiedenis en menselijke migratie. Tijdens je bezoek volg je de reis van een persoon die naar de VS of Canada wil migreren. Van 1874 tot 1930 trokken er namelijk meer dan 4 miljoen migranten door het museumgebouw. Je ontdekt er beklijvende verhalen van echte mensen die zijn gemigreerd, met vele foto's en verhalen.

Op de eerste verdieping is een bar die Bootjesbier serveert, gebrouwen door de Antwerp Brewing Company. Zij waren geïnspireerd door het Red Star Line museum en gebruiken daarom gemengde Belgische en Amerikaanse hopsoorten om deze Belgian Pale Ale te creëren.

Normaal tarief: 8 EUR - gratis op de laatste woensdag van de maand. Benodigde tijd: 2 uur.

Red Star Line Museum, Antwerp Red Star Line Museum, Antwerp Red Star Line Museum, Antwerp Red Star Line Museum, Antwerp

4. Het Rubenshuis

Dit herenhuis is een populaire toeristische attractie, aangezien het ooit het huis van Peter Paul Rubens was en volstaat met voorwerpen die het verhaal brengen van deze beroemde schilder en zijn leven. Was de karakteristieke gevel van het gebouw je al opgevallen? Die is ontworpen door Peter Paul Rubens zelf.

Normaal tarief: 8 EUR - gratis op de laatste woensdag van de maand. Benodigde tijd: 2 uur.

Rubens House, Antwerp Rubens House, Antwerp Rubens House, Antwerp Rubens House, Antwerp

5. Mayer van den Bergh-museum

De kunstcollectie in dit oude herenhuis begon ooit als de privécollectie van twee kunsthandelaren met een voorliefde voor vroegmoderne Europese kunst. De schilderijen alleen al zijn zeker een bezoek waard, en komen uit periodes gaande van de latere middeleeuwen tot de barok. Het beroemdste werk dat hier te zien is, is de Dulle Griet van de beroemde schilder Peter Bruegel de oude.

Normaal tarief: 8 EUR - gratis op de laatste woensdag van de maand. Benodigde tijd: 2 uur.

Mayer Van Den Bergh museum, Antwerp Mayer Van Den Bergh museum, Antwerp

6. DIVA

Aangezien Antwerpen bekend staat om haar diamanten, wil je daar misschien wel meer over leren in het DIVA museum. Ze hebben veel moeite gedaan om het museum interactief te maken, met veel (soms iets té) uitgebreide verhalen via de audiogids. Vooral de nagemaakte kluis was origineel, met kluisjes die je moet openen om interessante feitjes over diamanten te ontdekken.

Normaal tarief: 10 EUR. Benodigde tijd: 1 uur.

DIVA museum, Antwerp DIVA museum, Antwerp DIVA museum, Antwerp DIVA museum, Antwerp

Leuke cafés in Antwerpen

Billie’s Bier Kafétaria

Toffe en gezellige plek voor een streekbiertje dicht bij de Groenplaats. Dankzij z'n extra verdiepje is het café net iets groter dan je op het eerste zicht zou denken. Wij hebben er enkel ‘bitterballen’ gegeten, maar ze serveren ook lekkere gerechten met aangepaste bieren. Meer informatie op hun Facebook-pagina.

Billie’s Bier Kafétaria, bar in Antwerp

‘t Paters Vaetje

Gezellig café dicht bij de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal die een beetje lijkt op de Billie's Bier Kafetaria hierboven. Meer informatie op hun website website.

't Paters Vaetje, bar in Antwerp 't Paters Vaetje, bar in Antwerp

Captain Zeppos

Leuke bar aan het Mechelseplein met een originele bierselectie. Wij dronken er Zeezuiper en Juste, en die eerste zou ik zeker aanraden. We hoorden dat Captain Zeppos lekker eten serveert, dus we bestelden nacho's als voorgerecht. Lekker, maar de meeste van onze chips waren in kleine stukjes gebrokkeld, wat niet handig was om ze op te eten :-) Meer informatie op hun website.

Captain Zeppos, bar in Antwerp Captain Zeppos, bar in Antwerp Captain Zeppos, bar in Antwerp

Telefoneke

We hadden al de hele dag in de kou en de regen gewandeld en waren dus wanhopig op zoek naar wat warmte. Toen we deze bar tegenkwamen, kropen we binnen op de bank naast de centrale verwarming. Dat was blijkbaar ook het favoriete plekje van de huiskat. De muren van dit café zijn gedecoreerd met oude plakaten en op elke tafel staat een oude telefoon uit 'de jaren stillekes'. De eigenaar is een beetje vreemd, maar op de een of andere manier draagt dat bij aan de charme van de bar. We bestelden twee bieren en een spaghetti die ons niet helemaal kon bekoren. Desalniettemin hebben we toch genoten van onze korte pauze daar. Meer informatie op hun Facebook-pagina.

Telefoneke, bar in Antwerp Telefoneke, bar in Antwerp Telefoneke, bar in Antwerp Telefoneke, bar in Antwerp Telefoneke, bar in Antwerp

Lekker eten in Antwerpen

Elfde Gebod

Dit restaurant valt vooral op door zijn atypische inrichting. De planken tegen de muren staan vol met religieuze beeldjes. Da's moet wel een knipoog zijn naar de kathedraal die voor het restaurant ligt. Op het menu staan een reeks typische Belgische gerechten die goed passen bij Belgische bieren, zoals het Elfde Gebod-bier dat speciaal voor dit restaurant wordt gebrouwen. Als voorgerecht aten we garnaalkroketten en ‘bitterballen’ die allebei erg lekker waren. Als hoofdgerecht gingen we voor de visstoofpot en het konijn met pruimen. Als dessert koos ik voor de apfelstrudel die sterk werd aanbevolen door de ober en dat bleek een geweldige beslissing te zijn. Aan de andere gasten zien, lijkt dit restaurant vooral populair te zijn bij de toeristen. Jammer dat het Elfde Gebod 's avonds niet tegelijk een café is, anders zouden locals hier ook veel vaker komen.

Het Elfde Gebod, restaurant in Antwerp Het Elfde Gebod, restaurant in Antwerp Het Elfde Gebod, restaurant in Antwerp Het Elfde Gebod, restaurant in Antwerp Het Elfde Gebod, restaurant in Antwerp

Pelgrom

Pelgrom was vroeger een gezellige, ietwat donkere kelderbar en helemaal ons ding. Intussen heeft het een make-over ondergaan en is het ook een restaurant geworden. Ook al vonden we dat spijtig, toch besloten we het een kans te geven. De ondergrondse eetzaal is iets te helder verlicht, maar blijft toch relatief gezellig. We bestelden vol-au-vent en spareribs, gecombineerd met een lokaal biertje. Hoewel de spareribs echt heel lekker waren, bleven we toch op onze honger zitten (letterlijk) omdat we meer dan een uur moesten wachten en toen het eten eindelijk kwam, was het niet erg warm meer. We besloten dat een beter idee was geweest om ergens anders iets te eten en daarna hier een biertje te komen drinken.

Pelgrom, restaurant in Antwerp Pelgrom, restaurant in Antwerp

Amvrosia

Als je van Grieks eten houdt, moet je zeker Amvrosia eens uitproberen. Het is een klein restaurant met een verwarmd buitenterras vlak bij de eerder genoemde St. Anna-tunnel. Het eten is goedkoop en superlekker! Zorg dat je honger hebt, want de porties zijn groot.

Het Elfde Gebod, restaurant in Antwerp

Waar overnachten in Antwerpen?

We hebben een aantal hele leuke hotels in Antwerpen ontdekt die we graag willen delen. Klik hier voor onze hotelaanbevelingen in Antwerpen.

Where to sleep in Antwerp

Antwerpen, wij komen nog terug

Ook al hebben we tijdens ons weekend in Antwerpen veel gedaan, toch valt er nog veel te ontdekken. Wij gingen er op weekend in de winter, waardoor we vooral focusten op binnenactiviteiten en 's avonds steevast cafeetjes en restaurants opzochten. Het zou ook leuk zijn om in de zomer terug te komen om een andere zijde van Antwerpen te ontdekken. In afwachting zet ik hieronder mijn to-do-lijstje voor de volgende keer. Laat maar weten mocht je zelf nog suggesties hebben.

  • Het begijnhof van Antwerpen: Vroeger woonden hier begijntjes, maar tegenwoordig bieden de kleine huizen rond de Sint-Catharinakerk en de binnenplaats een oase van rust in een verder bruisende stad.
  • The Botanische tuin: Een tuin met uitzonderlijke bomen, cactussen, veel kruiden en buitenlandse planten.
  • Zurenborg: een wijk ten zuidoosten van Antwerpen met herenhuizen in art nouveau- en andere fin-de-siècle-stijlen.
  • PAKT: een moderne wijk die bruist van de start-ups en creatieve ondernemingen. Naast hipsterbars en -restaurants zijn er ook daktuinen die je op vrijdag via een rondleiding kan bezoeken.
  • Brouwerij De Koninck: een brouwerij die getransformeerd is tot interactief biermuseum waar je het De Koninck-bier kan proeven.
  • De Kerstmark: in 2019 vindt deze plaats van 12 december tot 5 januari. Via de linkjes vind je meer informatie over de Kerstmarkt van Antwerpen - in het Nederlands of over Winteractiviteiten in Antwerpen

Grafiti wall in Antwerp

Comments

Do you have questions? Did you experience something similar? Did you notice a mistake? Please share!

Pin it for later