Een weekendje in Leuven

| 12 min read

Een weekendje in Leuven

Bovenop de oudste universiteit van België en een stadhuis dat volgens sommigen "nog mooier is dan dat van Brussel", heeft Leuven heel veel te bieden. Je kan er makkelijk een dag of twee doorbrengen. Deze hoofdstad van de provincie Vlaams-Brabant staat op nummer acht in het lijstje 'grootste steden van België'. Aangezien het op amper 25 kilometer van Brussel ligt, is het heel makkelijk om er met de trein de geraken. Het historische centrum van Leuven is relatief klein, maar je kan toch makkelijk een weekend vullen door ook de iets verderaf gelegen bezienswaardigheden te bezoeken die minstens even interessant zijn.

Grote markt, Leuven

Dag 1

Het stadhuis van Leuven

Het stadhuis van Leuven is één van de meest bekende gothische gebouwen van België. Het werd gebouwd met de bedoeling dat het mooier zou worden dan het stadhuis van Brussel zodat de hertog van Brabant zou terugkeren naar Leuven. Het resultaat is een pareltje met drie verdiepen en vier hoektorens. Later werden alle nissen gevuld met wel 256 standbeelden van figuren met historisch belang voor de stad. Onder hen zal je de schilder Dirk Bouts, twee pausen, Erasmus, Sinterklaas en vele anderen herkennen.

Townhall, Leuven

We hebben deelgenomen aan een rondleiding met gids, georganiseerd door de dienst van toerisme van Leuven. We leerden veel bij over de opmerkelijke architectuur van het gebouw en namen ook een kijkje binnenin. Daarbij stoorden we niemand, aangezien het stadhuis vandaag enkel nog wordt gebruikt voor raadsvergaderingen en ceremonies. We verkenden de wachtzaal waar mensen vroeger in spanning hun veroordeling afwachtten, de schatkamer, het salon met portretten van alle burgemeesters van Leuven sinds de Franse revolutie, de trouwzaal, het ceremoniële kantoor van de burgemeester en de gothische zaal.

Townhall, Leuven Townhall, Leuven Townhall, Leuven Townhall, Leuven Townhall, Leuven Townhall, Leuven Townhall, Leuven Townhall, Leuven Townhall, Leuven

Fonske

Op het Rector de Somerplein, het kleine pleintje tegenover het stadhuis, staat het standbeeld van Fons Sapientia, algemeen bekend als 'Fonske'. Hij symboliseert Leuven als een universiteitsstad (vandaar het boek) alsook als een levendige studentenstad. Volgens officiële theorieën giet hij wijsheid in zijn schedel, maar een meer populaire stelling is dat het gewoon een glas Stella is, een bier dat heel erg in trek is bij de Leuvense studenten.

Townhall, Leuven

Sint-Pieterskerk

De collegiale Sint-Pieterskerk, erkend als UNESCO-werelderfgoed, staat tegenover het stadhuis en werd gebouwd in de 15de eeuw als een pareltje van de Brabantse gotiek. Binnen kan je schilderij 'Het Laatste Avondmaal' van Dirk Bouts (1415-1475) bewonderen.

Saint Peter's church, Leuven

Oude Markt

Dit plein wordt omringd door een groot aantal cafés, waardoor het ook het grootste café ter wereld wordt genoemd. Het is geen verrassing dat dit een populaire plek is voor studenten en locals. Vooral op zonnige dagen zijn de plaatsen op het terras fel begeerd.

Oude markt, Leuven

In de Parijsstraat, parallel aan de Oude Markt, vind je vele winkeltjes, cafés en restaurants. We stopten voor een biertje in De Metafoor, een authentieke bruine kroeg. Ze bieden er een redelijke uitgebreide bierkeuze aan, waaronder ook enkele streekbieren. Ik bestelde een Egotripel, een redelijk licht blond bier, en vond dat best wel lekker.

Bar Metafoor, Leuven Bar Metafoor, Leuven

De universiteitsbibliotheek en toren

De prestigieuze bibliotheek met haar indrukwekkende toren op het Mgr. Ladeuzeplein symboliseert de universiteit van Leuven. Binnen vind je er een leeszaal in Harry Potter-stijl met encyclopedies, belangrijke handboeken, vakliteratuur, woordenboeken... Er is in die leeszaal ook een trap naar een balkon met nog meer boeken en vanwaar je de leeszaal van bovenaf kan bewonderen. Verder kan je ook de 87 meter hoge toren beklimmen die is geïnspireerd op de Giralda van Sevilla en een prachtig panoramisch uitzicht over de stad biedt.

University Library, Leuven University Library, Leuven University Library, Leuven University Library, Leuven University Library, Leuven University Library, Leuven

Het groot begijnhof

De historische kern van het groot begijnhof is ongeveer 3 hectare groot, waarmee het één van de grootste begijnhoven in de Lage Landen is. Het is net een klein, autovrij dorpje binnen Leuven waar de wegen met kinderkoppen zijn geplaveid. De smalle straatjes, oude huizen en mooie grasveldjes hebben zoveel charme dat ze als UNESCO-werelderfgoed werden opgenomen. Vandaag biedt de wijk huisvesting aan studenten en academici.

Groot begijnhof, Leuven Groot begijnhof, Leuven Groot begijnhof, Leuven Groot begijnhof, Leuven

De dag culinair afronden

We sloten de dag af met een avondmaaltijd bij het BBQ-restaurant Gainsbourg, een pareltje voor vleeseters. Nadat het vlees urenlang wordt "gemasseerd met water en kruiden", wordt het op de barbecue gebakken. Het restultaat is vlees dat zo zacht is dat het bijna vanzelf uit mekaar valt. Een leuk detail is dat de menukaart net een zwartwitte krant is. Het restaurant is gelegen naast Gieelenhof, een klein park waar je nog ruïnes van de voormalige stadsmuur kan zien. Voor we naar ons hostel terugkeerden, sloten we af met een biertje in het jazz- en buescafé De Blauwe Schuit, waar ze leuke muziek spelen en een uitgebreide bierkaart hebben.

Townhall, Leuven Townhall, Leuven Townhall, Leuven Townhall, Leuven

Voor restaurantjes kan je ook een kijkje nemen in de Muntstraat, een smal straatje met talloze eetgelegenheden.

Muntstraat, Leuven

Aangezien wij het hele weekend in Leuven doorbrachten, waren we niet gehaast om alles snel op één dag te bezoeken. Mocht dat bij jou wel het geval zijn, dan zou ik je aanraden om ook nog het kleine begijnhof en misschien ook nog de botanische tuin te bezoeken. Hieronder vind je daar meer informatie over.

Day 2

Parkabdij

Het is een relatief lange wandeling naar Parkabdij en de andere plekjes die hieronder aan bod komen. Je kan voor deze dag dus best een fiets huren. Onderweg kom je dan voorbij het sportcomplex Sportoase, waar je van dit prachtig uitzicht kan genieten.

Park Abbey, Leuven

Door de treinsporen moet je een kleine omweg maken om naar Parkabdij te gaan, maar nu is het helemaal niet ver meer. Op het domein staan veel gebouwen uit de 16e-18e eeuw, waaronder een mooie kerk, een klein kerkhof, het PARCUM-museum, verschillende poorten, stallen en watermolenhuis. Dat laatste doet vandaag dienst als restaurant en heeft een mooi terras dat uitkijkt op het meer. Wij hadden wel honger, dus we gingen eens kijken wat er juist op het menu stond. Jammer genoeg was het tijdens ons bezoek te koud om op het terras te zitten, maar het eten was wel heel lekker en we kregen ook zo'n grote porties dat we het amper op kregen. Om alles te verteren, maakten we achteraf een wandelingetje rond het meertje.

Park Abbey, Leuven Park Abbey, Leuven

Het Arenbergkasteel

De volgende bezienswaardigheid op ons lijstje was het Arenbergkasteel, gelegen in de buurgemeente Heverlee. Het werd in de 16de eeuw in renaissancestijl gebouwd en later in de 19de eeuw in neogotische stijl gerenoveerd. Het resultaat is een volledig asymmetrisch kasteel, wat best ironisch is voor een gebouw waarin de faculteit Ingenieurwetenschappen van de KU Leuven is gehuisvest. Het kasteel zelf kan je niet bezoeken, maar het park rondom is redelijk groot en geschikt voor een ontspannende wandeling of fietstocht.

Arenberg Castle, Leuven

De Botanische Tuin

Deze tuin werd in 1738 aangelegd door de universiteit van Leuven voor de studenten Geneeskunde en is één van de oudste in België. Plantliefhebbers zijn er welkom om het park en de diverse plantencollectie te bewonderen. Ik vond vooral de serres interessant waarin tropische en subtropische planten staan.

Botanic garden, Leuven Botanic garden, Leuven Botanic garden, Leuven Botanic garden, Leuven Botanic garden, Leuven Botanic garden, Leuven Botanic garden, Leuven

Het kleine begijnhof

Het kleine begijnhof is een kleine wijk met één straat en twee doodlopende steegjes gelegen aan de noordzijde van de Sint-Geertruiabdij. Tot in de 19de eeuw woonden hier begijnen.

Klein begijnhof, Leuven Klein begijnhof, Leuven Klein begijnhof, Leuven Klein begijnhof, Leuven Klein begijnhof, Leuven

Op de terugweg naar het centrum, maakten we een tussenstop in het café De Blauwe Schuit dat beweert het mooiste terras van de stad te hebben. Het is er inderdaad heel groen en rustig, en er is zelfs een pauw die graag rondjes rond de tuin doet (en onderweg wat tafelrestjes probeert te bemachtigen).

Klein begijnhof, Leuven Klein begijnhof, Leuven Klein begijnhof, Leuven

Hiermee ronden wij ons weekend in Leuven af. We hadden niet de tijd om alles te bezoeken en er waren nog wat parken en musea die we graag hadden gezien, maar dat zal voor een volgende keer zijn. We kunnen in elk geval besluiten dat Leuven voldoende te bieden heeft om je (minstens) een weekendje zoet te houden.

Waar overnachten?

Wij hebben een kamer geboekt bij Ooostel2.be dat betaalbare en moderne accommodatie aanbiedt vlak bij het treinstation en op wandelafstand van het centrum. We betaalden 49 euro voor twee personen.

Hostel, Leuven

Praktisch

  • Rondleidingen in het stadhuis worden geregeld via de toeristische dienst van Leuven en kosten 4 euro per persoon.
  • Als je ook de universiteitsbibliotheek wil bezoeken, kan je best een ILUVLeuven-ticket kopen aan 8 euro waarmee je zowel het stadhuis als de universiteitsbibliotheek kan bezoeken.
  • Gratis toegang tot het kleine begijnhof, het grote begijnhof, Parkabdij, het park rond het Arenbergkasteel en de botanische tuin van Leuven
  • Adres van het restaurant Gainsbourg: Kardinaal Mercierplein 1, 3000 Leuven. Meer informatie op de website van Gainsbourg
  • Adres van De Metafoor (café): Parijsstraat 34, 3000 Leuven
  • Adres van De Blauwe Schuit (café): Vismarkt 16. Meer informatie op de website van De Blauwe Schuit
  • Adres van De Blauwe Kater (café) : Mechelsestraat 51. Meer informatie op de website van De Blauwe Kater
  • Wie een fiets wil huren, kan dat doen via Blue-Bike of Leuven Rides
  • Leuven Walk is een handige en gratis app om Leuven te bezoeken. Je vindt er een offline kaart en een uitgestippelde wandeling door de stad
  • Probeer een USE-It-kaart van Leuven te bemachtigen. Ze blinken uit vanwege hun leuke tips en hilarische beschrijvingen.

Town hall, Leuven Arenberg castle, Leuven

Comments

Do you have questions? Did you experience something similar? Did you notice a mistake? Please share!

Pin it for later