A La Bécasse

| 3 min read

A La Bécasse

Hoewel A La Bécasse in het centrum van Brussel ligt, is dit cafeetje toch heel moeilijk te vinden. De eerste keren dat ik erheen ging, wist ik min of meer waar het lag, dus ging ik op zoek naar een klein steegje achter de Beurs. Op de een of andere manier slaagde ik erin meermaals in om er voorbij te lopen zonder het te vinden. Achteraf gezien denk ik dat ingang van het steegje verborgen ging achter de rij mensen die stonden aan te schuiven voor een wafel aan het kraampje ernaast.

Ondertussen ken ik de weg met mijn ogen dicht en neem ik bezoekers vaak mee naar deze plek. Geweldig om hun verbaasde blik te zien wanneer ze het café aan het einde van het steegje ontdekken.

A La Bécasse is redelijk klein en is bijgevolg vaak erg druk. Gezien de geheime locatie, vraag ik me wel al waar al die mensen toch vandaan komen. Vroeger was dit een plek waar enkel locals kwamen, maar ondertussen hebben ook steeds meer en meer toeristen de weg ernaartoe gevonden.

A La Becasse dateert uit de 19e eeuw en is daarmee één van de oudste cafés van Brussel. Hoewel het café bestaat sinds 1877, is de decoratie in die 140 jaar nog niet veranderd. De inrichting met hout en oubollige spullen achter de bar doet me een beetje denken aan het huis van mijn grootouders.

Weet je trouwens wat de naam betekent? ‘Bécasse’ is Frans voor houtsnip. De naamgeving stamt uit een oude traditie waarbij men de gewoonte had om een kroeg naar dieren te vernoemen. De Brusselse cafés ‘Le Corbeau’ en ‘La Maison du Cygne’ dateren uit dezelfde période. Ken jij er nog andere? In dit geval is er specifiek voor ‘bécasse/houtsnip’ gekozen omdat de eerste eigenaar een jager was.

Op de kaart vind je typisch Brussels bier en Brusselse hapjes. Ze hebben verschillende soorten Lambic van het vat die wordt geserveerd in wit-blauwe keramieken kruiken. HetLambic-bier komt van brouwerij Timmermans in Itterbeek. Dit bier smaakt heel anders omdat het is bij de fermentatie werd blootgesteld aan wilde gist en bacteriën uit de Zennevallei. Hierdoor krijgt het bier zo’n speciale droge smaak, met een toets van wijn en cider, en tegelijk een zure afdronk.

Als je deze bieren eens wil proeven, kan je het degustatiepakket bestellen en dan krijg je zoete Lambic Timmermans, witte Lambic Timmermans, Kriek en Bourgogne de Flanders.

Als je honger hebt, kan je hier traditionele Brusselse boterhammen krijgen met platte kaas, steak tartaar, bloedpens, Ardense worst, kip-kap, geperste kop… Er zijn ook klassieke snacks zoals lasagne en spaghetti.

Praktische informatie

  • Adres: Taborastraat 11, 1000 Brussel
  • Centraal gelegen tussen Beurs en de Grote Markt
  • Openingstijden: elke dag open van 11:00 tot 00:00
  • Het degustatiepakket kost 6,50 EUR en de prijs van de andere bieren ligt tussen de 3,00 en 5,00 EUR

Comments

Do you have questions? Did you experience something similar? Did you notice a mistake? Please share!

Pin it for later