La quincaillerie

| 5 min read

La quincaillerie

La Quincaillerie is een echte parel in het restaurantenkwartier van Elsene. Wat ooit een ijzerwarenzaak was, is nu omgetoverd tot een chique restaurant in art-decostijl met een paar opvallende knipogen naar wat het vroeger was. Het is ook een ideale plek om je liefje mee naartoe te nemen voor een verrassingsdate. (Ja, ik spreek uit ervaring :-) )

Restaurant La Quincaillerie

Bij het binnenkomen, zal je blik meteen vallen op de grote, ronde klok boven die boven de trap hangt. Hoewel ze niet bij het oorspronkelijke interieur hoort, is deze aandachtstrekker wel een heel leuke en passende toets. Het volgende dat je dan zal opvallen, is het balkon op de eerste verdieping dat bijna helemaal rondom het restaurant loopt. Dat vind ik persoonlijk de leukste plek om te zitten, niet alleen omdat je uitkijkt over het restaurant, maar ook omdat je dan zit naast een muur van hardhouten lades die bewaard zijn gebleven van de voormalig ijzerwinkel.

Eigenlijk is er redelijk veel bewaard gebleven van vroeger. Naast de hardhouten lades zijn ook de trappen, balkons, toonbank en vloer originele stukken die al meer dan 100 jaar oud zijn. Je moet maar eens goed op de tegels letten en je zal wel zien hoe versleten ze zijn. (Haast je wel, want ze zijn van plan om deze te vernieuwen.)

Boven aan de trap is er een kleine kamer met slechts één tafel. Van hieruit hield de voormalige baas van de ijzerhandel toezicht over zijn winkel. Vandaag wordt deze tafel vaak geboekt door klanten die gesteld zijn op hun privacy tijdens het diner.

Restaurant La Quincaillerie Restaurant La Quincaillerie

Er is ook een heel leuke tafel op de tweede verdieping, die vroeger diende als opslagruimte. Daar staan nog een paar tafels die op heel drukke dagen plaats bieden aan de vele klanten. Vanaf het tafeltje naast het balkon kan je de bar zien en heb je het beste zicht op de elegante trap en de ronde klok.

Restaurant La Quincaillerie Restaurant La Quincaillerie Restaurant La Quincaillerie

Vroeger had dit gebouw een kleine tuin en je kan makkelijk raden waar deze lag. De muren aan de achterkant van het restaurant zijn allemaal groen geverfd als verwijzing naar de voormalige tuin.

Restaurant La Quincaillerie

Het brein achter dit mooie interieur is architect Pinto, een student van Victor Horta die ook het design van de Belga Queen aan Flagey ontwierp. Andere werken op zijn oeuvre zijn Docks in Antwerpen en het Pakhuis in Gent, die samen met La Quincaillerie tot dezelfde restaurantengroep ‘Pleasures’ behoren.

Ik heb nu wel lang over het decor gesproken, dus misschien moet ik het ook maar even over de menukaart hebben. In La Quincaillerie draait het allemaal om bistronomie, wat slaat op een combinatie van ‘gastronomie’ en ‘brasserie’. Daarmee wordt bedoeld dat je er terecht kan voor zowel kwalitatief en verfijnd eten (gastronomie) als grote porties en correcte prijzen (‘brasserie’).

Er wordt bij La Quincaillerie enkel gebruikt gemaakt van biodynamische ingrediënten. (Nog zo’n term ;-) ) In mensentaal: er komen geen pesticiden aan te pas, en er wordt enkel geoogst binnen een bepaalde maancyclus.

Oysters and Le Piollot Champagne, Restaurant La Quincaillerie Chef Pedro, Restaurant La Quincaillerie

Wij bestelden het driegangenmenu ‘Le Saveur’. Als voorgerecht kregen we oesters, en kroketjes met gevogelte. Als hoofdgerecht volgde er een IJslandse kabeljauwfilet voor mij en een parelhoenborst voor mijn vriend. Als dessert ten slotte kregen we ijs met citroensmaak, chocolademousse en krokante biscuitkruimels.

Mijn favorieten waren de kroketjes met gevogelte en het dessert, maar eigenlijk was alles wel lekker en mooi gepresenteerd. De porties waren niet gigantisch, maar meer dan genoeg om de honger te stillen. Aan de vegetariërs wordt er ook gedacht, met 1 à 2 originele vegetarische gerechtjes op de kaart.

Oysters, La Quincaillerie, Restaurant La Quincaillerie Poultry croquettes, Restaurant La Quincaillerie Guinea fowl, La Quincaillerie, Restaurant La Quincaillerie Iceland Cod filet, Restaurant La Quincaillerie Dessert, La Quincaillerie, Restaurant La Quincaillerie Balcony, Restaurant La Quincaillerie

Pleasures werkt samen met brouwerij Van Steenberge die een exclusief biertje heeft gebrouwen voor de groep. Het resultaat heet Principale, een bier van hoge gisting, verkrijgbaar in zowel blond als bruin.

Er zijn dus meer dan genoeg redenen om dit restaurant te bezoeken. Zorg wel dat je op voorhand reserveert, want het is er vaak nogal druk.

Restaurant La Quincaillerie

Praktische informatie

  • Adres: Edelknaapstraat 45, 1050 Elsene
  • Ter referentie: Het Hortamuseum ligt om de hoek.
  • Meer informatie op de website van La Quincaillerie

Comments

Do you have questions? Did you experience something similar? Did you notice a mistake? Please share!

Pin it for later