La Caravane Passe

| 6 min read

La Caravane Passe

Ik had nog nooit van La Caravane Passe gehoord tot ik een bepaalde foto mijn aandacht trok. Het was een kleurrijke ruimte vol met Marokkaanse lampjes. Mijn nieuwsgierigheid was meteen geprikkeld en het uitstapje naar La Caravane Passe in Sint-Gillis werd kort daarop ingepland.<

La Caravane Passe

Terwijl we door de Taminestraat liepen, was het helemaal niet moeilijk om meteen het restaurant te spotten. De grote ramen en grote hoeveelheid Marokkaanse lampen vielen meteen op. Het was rustig vanavond, waardoor we de vrijheid kregen om het tafeltje te kiezen dat uitkeek op de mooiste lampjes. Geen makkelijke keuze met al die lampenpracht… Een gesprek voeren met mijn tafelgenoot was niet simpel, aangezien zijn blik (en aandacht) steeds afdwaalde naar al die Marokkaanse spullen rondom.

Ik moet het hem wel nageven: er staan heel veel mooie dingen om naar te kijken. Eigenlijk was La Caravane Passe oorspronkelijk een winkel die deed denken aan een Marokkaanse souk. Toen de winkel na 30 jaar door een andere eigenaar werd overgenomen, wilde hij het concept van de winkel behouden, maar de chaos van de souk moest verdwijnen. De kommen, theeglazen, theekannen, tapijten, lampen, spiegels... kregen netjes een plaats op de plank. De mooiste lampen kregen een ereplaats tegen de muur of aan het plafond.

La Caravane Passe La Caravane Passe La Caravane Passe La Caravane Passe La Caravane Passe La Caravane Passe

Alle spullen die je in deze kunst- en ambachtswinkel vindt, zijn geïmporteerd uit Marokko of Egypte. En alles is te koop. Je kan zelfs de tafel mee naar huis nemen waar je net aan hebt gegeten. (Dat is geen grap.) Mijn vriend die niet graag winkelt, liet de tafel staan, maar hij kon het toch niet laten om een paar kleurrijke kommetjes te kopen. Zo krijg je mannen toch nog aan het shoppen, als je ’t maar combineert met eten ;-) Dit twee-in-één concept heeft nog meer voordelen. Aangezien de winkel tegelijk een restaurant is, volgt die ook de openingsuren van een restaurant. Mocht je ‘s avonds laat beseffen dat je nog een cadeautje nodig had voor de verjaardag van je beste vriendin, dan heb je niets meer aan onze Belgische winkels die steevast om 18 uur sluiten. In La Caravane Passe kan je echter tot 22 uur nog terecht voor een origineel cadeautje. Dit concept heeft ook een leuk effect op het restaurant. Doordat het aanbod steeds verandert, is het interieur ook elke keer anders. Telkens andere lampjes om naar te kijken dus! Natuurlijk heb je geen excuus nodig om La Caravane Passe te bezoeken. Ook als je geen verjaardagscadeau nodig hebt, kan je er lekker gaan eten. Het aanbod is niet supergroot, maar het eten is lekker en de porties zijn groot. Wij zijn begonnen met een soepje waarin de Marokkaanse specerijen duidelijk aanwezig waren. Vervolgens bestelden we een couscous voor mij en een tajine voor hem, die werden opgediend met kommetjes saus, harissa en groentjes. Het eten werd opgediend in kleurige gestreepte kommen die ook te koop in het rek stonden.

La Caravane Passe La Caravane Passe La Caravane Passe La Caravane Passe La Caravane Passe La Caravane Passe

Nadat de ober ons op een sierlijke wijze twee glaasjes muntthee had uitgeschonken, zette hij de grote theekan op onze tafel. Even later kwam hij terug met een gebreid mini-mutsje voor de theekan. Zo zouden we onze vingers niet verbranden bij het bijvullen :-)

La Caravane Passe

La Caravane Passe serveert in het weekend tussen 10:00 en 15:00 uur ook brunch. Hier brunchen is een sociale gebeurtenis, want alles wordt gedeeld. Al het eten en drinken wordt in het midden van de tafel gezet zodat iedereen zichzelf kan bedienen. Er zijn drie verschillende formules:

  • Een 'lichte formule' met koffie / thee, vers fruitsap, eieren, brood, brioches en Marokkaanse briouat. (12 euro)
  • Bij de La Caravane-formule krijg je een extra baghrir (een Marokkaanse pannenkoek die ook bekend staat als mille trous </ i>), panaché (vruchtensap met melk) en mezze (verschillende groentenhapjes). (18 euro)
  • Wie het weekend feestelijk wil inzetten, kan voor de 'Formule Gourmand' kiezen. Dat is een feestelijke brunch met bubbels en gebak, bovenop al het bovenstaande. (25 euro)
  • De brunches zijn redelijk populair. Je kan dus best vooraf reserveren.

Alsof een winkel en een restaurant runnen nog niet voldoende werk was, organiseert La Caravane Passe regelmatig verschillende evenementen. Elke derde donderdag van de maand worden te tafels opzij geschoven om plaats te maken voor muzikanten met Marokkaanse drums. Dit is maar een voorbeeldje van de verschillende muziekstijlen die er aan bod komen. De volledige agenda kan je raadplegen op hun Facebook-pagina

Wie een herinnering wil aan zijn bezoek aan deze mooie lantaarnhemel, kan gratis een leuke (of idiote – aan jou de keuze) selfie maken met de Photobox. Je moet wel weten dat je foto publiek wordt gedeeld op de pagina van La Caravan Passe. Misschien wil je het toch netjes houden. Als je een review, of een herinnering aan je reis in Marokko, met hen wil delen, kan je dat doen in het gastenboek die je in de toiletten vindt. Echt waar. Pak een stukje krijt en krabbel maar iets op de krijtbordmuren op het toilet. Er is nog een andere leuk feitje over het toilet. Kijk eens goed naar de WC-deur: een kunstenaar heeft zich erop uitgeleefd met een knap staaltje kalligrafie. Ik dacht eerst dat het gewoon leuke patroontjes waren, maar dit blijken Arabische gedichten te zijn waarin de naam van het restaurant La Carane Passe voorkomt. Dat is me althans verteld. Laat het mij maar weten als jij het wel kan lezen!

La Caravane Passe

Praktische informatie

  • La Caravane Passe is elke dag open van 10:00 tot 22:30 uur, behalve op zondag. Dan is het open van 10:00 tot 15:00 uur. Woensdag is de rust- en sluitingsdag.
  • Het adres is Rue des Tamines 2, 1060 Sint-Gillis. De dichtstbijzijnde tramhalte is Horta (tramlijn 3, 4 en 51).
  • Meer informatie op de Facebookpagina van La Caravane Passe
  • Reserveren kan via de website van La Caravane Passe.

La Caravane Passe La Caravane Passe La Caravane Passe

Comments

Do you have questions? Did you experience something similar? Did you notice a mistake? Please share!

Pin it for later