In de Patattezak - Bij Pee Klak

| 3 min read

In de Patattezak - Bij Pee Klak

Toegegeven, de naam is misleidend. Een ‘Pattattezak’ is zo’n jute zak die 50 kg aardappelen kan bevatten, en toch kan je hier geen frietjes krijgen. Bij Pee Klak draait alles om spaghetti. De naam zaait verwarring, maar er zit een mooi verhaal achter.

In de Pattattezak - Bij Pee Klak

Ik zal eerst uitleggen waar die ‘Pee Klak’ op slaat. De eigenaar is Jean Baete uit Gent, beter bekend als Pee Klak omdat hij altijd een hoed (‘klak’) op had. Als jongeman werkte hij in een bar in Laken, waar hij zich kleedde als een boer, met een rood-wit gestippelde sjaal en een boerenhoed. Het duurde niet lang alvorens de mensen hem Pee Klak gingen noemen, en die naam bleef hangen.

Het verhaal achter de pattattezak

Toen hij trouwde met de Franstalige Marceline, wilden ze samen een café openen en kochten daarom een pand in Strombeek-Bever. Het was een oud gebouw dat dringend aan renovatie toe was. Omdat Jean en Marceline het niet zo breed hadden, gebruikten ze goedkope materialen. Zo kozen ze voor jute aardappelzakken in plaats van gips om de muren te bedekken. Op een dag vroeg Marceline aan haar man hoe je die jute zakken in het Vlaams vertaalt. Ze vond zijn antwoord -pattattezak- zo grappig dat het woord bleef hangen en de naam voor hun etablissement was gekozen: Café in de Pattattezak, bij Pee Klak!

In de Pattattezak - Bij Pee Klak

Een gezellig bruin café

Ze vormden het huis om tot een karaktervolle plek, die leuk gedecoreerd is met vergeelde vintage posters en druipkaarsen. Als je goed kijkt, kan je de aardappelzakken nog zien, maar ze zijn zo subtiel verwerkt dat je ze bijna niet opmerkt.

Ondertussen zijn we bijna 40 jaar later en is Pee Klak een fenomeen geworden in de Brusselse Rand. Er is sindsdien niet veel veranderd. In de Pattattezak is nog steeds een kleine familiezaak met een authentieke sfeer, waar spaghetti aan de lopende band worden geserveerd.

Je kunt kiezen uit vier verschillende sauzen: bolognese, zeevruchten, ham en kaas of veggie. Aangezien er elke dag een enorme hoeveelheid verse saus wordt gemaakt, hoef je niet lang te wachten om bediend te worden. De porties zijn groot en het eten is er niet te duur. Voor minder dan 15 euro kun je een spaghetti en een biertje krijgen.

In de Pattattezak - Bij Pee Klak

Bij Pee Klak is het altijd druk, maar op een gezellige manier. Mocht je vanwege de wachtrij niet meteen binnen kunnen, heb dan heel even geduld. De bediening is snel, dus het zal niet lang duren tot je een plekje aan tafel krijgt.

Kortom, In de Pattattezak is een mooi voorbeeld van een typische bruine kroeg. Persoonlijk voel ik me niet altijd op m’n plaats in zulke kroegen, maar deze plek is echt heel gezellig en huiselijk. En niet te vergeten, er is lekker eten!

Praktische informatie

  • Adres: Oude Mechelsestraat 48, 1853 Strombeek-Bever
  • Hoe erheen gaan met het openbaar vervoer? Metro lijn 3 tot Esplanade + 15 minuten lopen of bus 250/251 tot Brussel-Malteren tot bushalte Strombeek-Bever Bever.
  • Openingsuren: doordeweeks van 12:00 tot 14:00 en van 18:00 tot 01:00, in het weekend van 18:00 tot 01:00
  • Klik hier voor een filmpje over Pee Klak, gemaakt door Eén.
  • Hun Facebook-pagina: In de Pattatezak - Pee Klak

In de Pattattezak - Bij Pee Klak In de Pattattezak - Bij Pee Klak

Comments

Do you have questions? Did you experience something similar? Did you notice a mistake? Please share!

Pin it for later